tirsdag den 25. juni 2024

Alan Cumming om sin ”mest homo-agtige” film

Alan Cumming som mutanten Nightcrawler

Han spillede mutant i superheltefilmen X2: X-Men United hvor at være mutant bl.a. blev brugt som metafor for at være LGBTQ.

FILM FEATURE af Michael Andersen

Den 59-årige biseksuelle skuespiller Alan Cumming spillede mutanten Nightcrawler i superheltefilmen X2: X-Men United fra 2003 før han for alvor blev kendt for sin medvirken i tv-serien The Good Wife der kørte fra 2010 til 2016. Efter at have været gift med en kvinde, i et forhold med an anden kvinde og så i et forhold med en mand, giftede han sig i 2012 med illustratoren Grant Schaffer og støtter op om LGBT-organisationer som GLAAD, Human Rights Campaign og diverse AIDS-organisationer.

I et nyligt interview med Entertainment Weekly, så Alan Cumming tilbage på nogle af sine roller og fortalte: ”Åh, jeg tror den X-Men film jeg er med i er den mest homo-agtige film jeg nogensinde har været med i. Den har en queer instruktør, masser af queer skuespillere i den. Jeg elsker det faktum at noget så mainstream og så meget i tegneserieverdenen er så queer. Jeg tror den slags film på en måde virkelig hjælper folk med at forstå queerhed, fordi man kan adressere det på en kunstnerisk måde og alle er mindre bange for konceptet. Det er en metafor for queerhed, om folk der har disse store gaver og virkelig store, magtfulde ting som de må skjule for at eksistere. Queer mennesker forstår hvad det hele handler om.”

X2: X-Men United blev instrueret af den homoseksuelle Bryan Singer, hvis karriere gik i stå efter han i 2018 instruerede den biografiske film Bohemian Rhapsody om Freddie Mercury. Bryan Singer blev nemlig anklaget for at have udnyttet teenagedrenge seksuelt. Og så byder X2: X-Men United jo også på den homoseksuelle Ian McKellen i rollen som Magneto.

Shawn Ashmore som mutanten Iceman

Mutant som metafor for LGBTQ
Efter Alan Cummings udtalelse, har filmens manuskriptforfatter David Hunter nu også sagt at det var en overlagt beslutning at gøre filmen queer og fremhæver scenen hvor mutanten Iceman spillet af Shawn Ashmore springer ud som mutant for sin familie: ”Den replik hvor Bobby Icemans mor siger til ham, ’har du prøvet på ikke at være en mutant?’ – det er bare så ødelæggende, og det illustrerer virkeligt hvad folk går igennem når de møder fordomme i deres egne hjem. Man kan ikke være hvad man ikke er, og det faktum at folk vil have en til at være noget man ikke er, er så smertefuldt og så svært at se i øjnene.”

Han fortsatte: *Det var helt bestemt lavet med vilje og det var helt bestemt lavet for at række ud til alle i LGBTQ-spektret som føler sig lukket ude af verdenen. Pointen med X-Men er at vi alle er værdige til respekt og vi alle har menneskelig værdi, og det var at række ud til alle der føler dette.”

I X2: X-Men United bliver Mystique spillet af Rebecca Romijn-Stamos også spurgt af Nightcrawler hvorfor hun vælger at beholde sit aparte udseende når hun har evnen til at se ud som hun vil. Mystique svarer stolt – som homoen der nægter at skjule sin seksualitet: ”Fordi det ikke burde være nødvendigt.”

Mystique med Ian McKellen som Magneto

Ingen kommentarer:

Send en kommentar