fredag den 6. december 2019

Nyt fra sexrebellen Prince


Princes banebrydende 1999 album har fået Super Deluxe-behandlingen og er nu genudgivet med blandt andet to CD’er fyldt med hidtil uudgivne numre samt en live-CD og -DVD.

MUSIKANMELDELSE af Michael Andersen.

Prince blev for alvor en superstjerne som 25-årig med albummet Purple Rain i 1984 men inden da havde han vakt opmærksomhed blandt musikkritikere med trendsættende albums som Dirty Mind og Controversy og ved at optræde i sit undertøj. Det gav ham et image som en sexrebel og hans budskab blev udtrykt klart i sangen Uptown om et “state-of-mind” hvor alle festede sammen uanset race: ”We don't let society tell us how it's supposed to be. (…) Set your mind free.”

I sangen Sexuality efterlyste han en anfører for denne ”nye races revolution,” men den rolle blev hans egen. På sangen Controversy kommenterede han den kontrovers der opstod om hans person: ”Am I black or white? Am I straight or gay?”

Prince var i virkeligheden en helt igennem heteroseksuel mand men han var ikke monogam. Han havde nærmest et harem af piger, deriblandt den smukke Vanity og Susan Moonsie fra hans pigegruppe Vanity 6 og hans korpige Jill Jones. Det vidste hans fans dog ikke dengang. For dem var han omgivet af mystik.

Princes image som spirituel leder af et fællesskab med plads til alle appellerede også til homoseksuelle og han havde da også en lesbisk keyboardspiller i sit band, Lisa Coleman, men hendes seksualitet var heller ikke offentligt kendt på det tidspunkt.

Da Princes epokegørende partyalbum 1999 udkom i 1982 blev det Prince’s første mainstream hitalbum med singlerne Little Red Corvette og 1999. Hans unikke blanding af musikalske stilarter blev døbt ”Minneapolis Sound” efter hans hjemby i USA – en lyd der holdt sig på toppen af hitlisterne op igennem hele 80er årtiet. Hans budskab om bare at leve for ”dance, music, sex, romance” resonerede med hele 80er-ånden hvor frisindet for alvor brød igennem.


Prince afviser mand på Purple Music
Nu er det ”revolutionerende” 1999 mesterværk så blevet genudgivet i et Super Deluxe box-sæt med 5 CD’er og en live-DVD til stor glæde for hans mange fans. Der er en ”remastered” udgave af det helt igennem fantastiske 1999-album som giver lige så stor lyst til at danse og synge med som altid. En bonus CD byder på single-udgaver hvor Little Red Corvette (Special Dance Mix) og B-siderne How Come U Don’t Call Me Anymore?, Horny Toad og Irresistible Bitch dog drukner i 7” Edits og Video Versions af de samme sange igen og igen – selv i monoudgaver. Hvorfor dog det? Det bliver selvsagt ret ”monotont” at lytte til.

De to CD’er med hidtil uudgivne sange fra 1999-perioden er straks mere spændende. Prince-arkivaren Michael Howe der har været med til at udvælge sangene til 1999 Super Deluxe fortalte til Rolling Stone at sangene Extralovable og Lust U Always desværre blev bortcensureret fordi de indeholder referencer til voldtægt, men at de to Vault-diske ellers indeholder materiale fra November 1981 til April 1983. Til noise11.com fortalte Howe endvidere at Princes originale udgaver af sange som blev skrevet eller givet til andre kunstnere også blev valgt fra i udvælgelsesprocessen.

Man savner studieudgaven af Baby I’m Star der kun cirkulerer blandt fans i mono, men derudover er de fleste sange fra 1999-æraen som i årtier har cirkuleret blandt fans heldigvis kommet med: Feel U Up, Irresistible Bitch, Turn It Up, Something In The Water (Original Version), Possessed, Delirious (Full Length), Purple Music, Moonbeam Levels, Do Yourself A Favor og Don’t Let Him Fool Ya, og så kan man vinke farvel til den korte sample af If It’ll Make U Happy for her er endelig den fulde udgave.

Det er skønt nu at have disse fede numre i god lydkvalitet og hvis du ikke kender dem i forvejen, så kan du godt glæde dig. På Purple Music må Prince f.eks. afvise homoerotiske tilnærmelser i den sjove monolog: ” It's time 4 your morning bath, sir. What would U like 2 bathe in this morning? With all due respect sir, I think that it... I think that it might... Oh. Oh no. I don't want 2 play anymore.”


En drag king ved navn Vagina
I bogen der følger med 1999 Super Deluxe box-sættet citeres Prince for at have sagt: ”Jeg brugte chok for at få opmærksomhed. Men dengang jeg fremførte de freaky sange i det freaky tøj udforskede vi ideer.”

Prince var dog opmærksom på modstanden mod hans nye ideer fra f.eks. organisationer som Moral Majority og på den hidtil uhørte sang Rearrange beklager han at ”people today won’t change” og ”kids today won’t love the kind we’re dreaming of.” Han nægter dog at danse til deres musik og opfordrer dem i stedet til at ”rearrange your brain. Got to free your mind! Your hair, your clothes, your body, your soul won't be far behind!”

På den ligeledes hidtil uhørte Vagina demonstrerer Prince sit åbne sind ved at synge om en ”halvt dreng og halvt pige” som i dette tilfælde vistnok er en biseksuel kvinde der klæder sig som en mand. Prince synger ihvertfald at han først så Vagina på en homobar i færd med at kysse en anden pige. Vagina lærte ham at danse og så gjorde de det med tv’et kørende så Prince konkluderer: ”She should have been king.”

På Bold Generation positionerer Prince sig igen som anfører for et oprør mod ”gammeldags musik og gamle idéer,” men da sangen endelig blev udgivet som New Power Generation i 1990 var hans revolution ligesom for længst forbi. Men her kan man så høre sangen som originalt tænkt.

På 1999 Super Deluxe er der også de hidtil uhørte numre Money Don’t Grow On Trees, You’re All I Want, den instrumentale Colleen og en hidtil ukendt udgave af den bootleggede No Call U.


Sexet show
Den originale udgave af Can’t Stop This Feeling I Got, der ligeledes blev udgivet i 1990, er også med på 1999 Super Deluxe, og det samme er sangene Yah, U Know og Teacher, Teacher som er så gode at Prince senere arbejdede videre på dem med sit band The Revolution. De udgaver er stadig ikke udgivet men cirkulerer som bootlegs blandt fans. Men så er der noget at glæde sig til når der forhåbentlig også snart udkommer Super Deluxe udgaver af albummene Parade og Sign ’O’ The Times.

CD’en med en koncertoptagelse fra Princes 1999-turné har god lyd og er kærkommen efter årtier med publikumsoptagelser i tvivlsom lydkvalitet. Det er en fest fra start til slut med fan-favoritsange som Controversy, Do Me, Baby og Head samt selvfølgelig et udvalg af sange fra 1999-albummet, deriblandt Little Red Corvette, Automatic, International Lover og en fed udgave af 1999-titelsangen.

Når man starter 1999 Super Deluxes live-DVD er ens første tanke, at ”åh, lyden er virkelig dårlig,” men det er fedt endelig at se en professionelt filmet koncert fra Princes 1999-turné. Men da man lige skal vænne sig til lyden skal man nærmest helt hen til Automatic før man for alvor synes der er kommet gang i festen. Her danser Prince livligt og det går op for en at korpigen Jill Jones da kun har undertøj på. Prince selv stripper og "boller" en seng, men i silhuet, på International Lover, og i ekstranummeret Head er der vildt gang i både fest og sex-faktor når Prince synger om oralsex og fremsiger sin mantra: ”Sexuality is all I’ll ever need.”

1999 Super Deluxe er obligatorisk for musikelskere. Den mest spændende musikvideo derfra er til den 8 minutter lange sang Automatic hvor Jill Jones og Lisa Coleman hiver skjorten af Prince, binder ham til en seng og slår ham med et bælte. (Mon ikke det var med til at inspirere Anne Linnet til Marquis de Sade?) Se eller gense den lige her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar