tirsdag den 28. juli 2020

Homo-erotisk kult klassiker? Nej. Men sexy.

Den homoseksuelle Mark Patton som den heteroseksuelle Jesse Walsh

A Nightmare On Elm Street 2: Freddy’s Revenge er blevet kaldt ”the gayest horrorfilm ever made,” men Eskapismes anmelder finder den snarere en hyldest til heteroseksuel kærlighed.

FILMANMELDELSE af Michael Andersen

Flere LGTB-medier har de seneste år fremturet med at gyserfilmen A Nightmare On Elm Street 2: Freddy’s Revenge fra 1985 skulle være en homo-erotisk kult klassiker. Nu står alle A Nightmare On Elm Street-filmene tilfældigvis på Eskapismes anmelders DVD-hylde (pånær sekseren for den var virkelig dårlig), så på afspilleren med toeren for der blev ikke erindret noget om noget homo-erotik. En homoseksuel idrætslærer i en birolle, men homo-erotik?

Hovedrollen som Jesse Walsh, der besættes af Freddy Kruegers onde ånd, spilles af den dengang 22-årige Mark Patton der nu er sprunget ud som bøsse, men i 1985 var han i skabet og Jesse Walsh var da også en heterosekuel rolle. Jesse havde nemlig en kæreste ved navn Lisa som blev spillet af Kim Myers.

Filmen byder på en del mandlig nøgenhed som når man ser Jesse Walsh stå op fra sengen i underbukser og når Jesse og klassekammeraten Ron snakker i omklædningsrummet, men mandlig nøgenhed er jo ikke homo-erotisk i sig selv. Det er bare sexet.

Robert Rusler som Ron, Marshall Bell som idrætslæreren og Mark Patton som Jesse.

Homoseksuel idrætslærer
Ron fortæller Jesse at deres strenge idrætslærer er bøsse og til S/M, og senere går Jesse på bar og køber en øl selvom han ikke er gammel nok, men idrætslæreren er også på baren og straffer Jesse ved at lade ham løbe rundt i skolens gymnastiksal. Da Jesse derefter går i bad bliver idrætslæreren angrebet af Freddy Kruegers onde telekinetiske kræfter. Idrætslærerens tøj flås af ham og han bindes op og får slag med håndklæder på sin bare numse før den besatte Jesse slår ham ihjel med Freddys ikoniske handske med knive.

Så igen nøgenhed, men ikke af en seksuel karakter for der er da ikke meget homo-erotik i at se en bøsse blive slået ihjel. Analyserer man undertoner er det jo ”bare” eleven der hævner sig på sin plageånd. Men flot at der i det hele taget var en bøsse med i en biograffilm i de AIDS-forskrækkede 80ere hvor homofobien huserede i Hollywood – især fordi han ikke fremstår synderligt stereotyp men bare ligner en almindelig pæn mand.

Efter at have kysset med sin pigekæreste opsøger Jesse kammeraten Ron på Rons værelse. Begge er letpåklædte, men igen er der ikke megen homo-erotik at spore for Jesse besættes igen af Freddy Kruegers ånd og slår Ron ihjel. Det er der ikke meget sex over. Men man kan more sig lidt over at der hænger en plakat med popsangeren Limahl på væggen, men dengang var Limahl lige så meget i skabet som Mark Patton der spillede Jesse.
 
Robert Rusler som Ron på sit værelse med Limahl på væggen

Den heteroseksuelle triumf
Jesse opsøger sin pigekæreste igen og fortæller at han er blevet besat af Fredy Kruegers onde ånd og kommer med kommentarer som ”han er inde i mig” og ”han vil tage mig igen og igen” og ja, de kan misforstås ude af sammenhæng, så det er lidt sjovt, men homo-erotisk? Nej. Det er da en rædsom tanke at have Freddy Krueger inde i sig og blive taget af ham igen og igen. Freddy er jo anti-sexet.

Til sidst har Freddy Krueger helt overtaget Jesses krop, men pigekæresten overvinder den onde kraft med sin kærlighed. Hun fremmaner Jesses kærlighed til hende der ellers er dybt begravet inde i Freddys mørke og den lyse, heteroseksuelle kærlighed sejrer over ondskaben. Jesse bryder fri af Freddy og det heteroseksuelle kærestepar forenes i en lykkelig slutning. Budskabet er tydeligt: Den heteroseksuelle kærlighed overvinder alt.

Mark Patton har siden filmens premiere følt at filmen udstillede ham som bøsse og at det ødelagde hans karriere, men hvis man uvidende om nogen påstået homoseksuel undertone ser filmen tænker man altså ikke over at andre end idrætslæreren kunne være bøsse i den film. Men den er da et kig værd alligevel. Hvor tit ser man lige horrorfilm med en homoseksuel karakter? Og fyrene er jo pæne.

Alle syv Nightmare On Elm Street film er samlet i bokssæt på DVD og kan købes fra CDON til kun 199,- kr. lige her: Nightmare On Elm Street 1-7 Box-sæt

Ingen kommentarer:

Send en kommentar