torsdag den 16. juli 2020

Druknet Glee-stjerne hyldes for betydningsfuld lesbisk rolle


Sangerinden Demi Lovato og seriens producer Ryan Murphy hylder Naya Rivera for sin rolle som den lesbiske Santana efter hendes tragiske død den 8. juli.

TV-SERIENYHED af Michael Andersen

Den populære ungdomsserie Glee, der varede 6 sæsoner fra 2009 til 2015 og har været genudsendt på TV2 Zulu mange gange siden, var banebrydende for sin inklusion af LGTB-mennesker. Der var bøssen Kurt og hans kæreste Blaine og rivalen Sebastian, den transseksuelle idrætslærer Beiste og så var der latinaen Santana og hendes cheerleader-veninde Brittany der udviklede et kæresteforhold i løbet af serien.

I 5. sæson var Santana dog sammen med Dani i fire episoder under et brud med Brittany, og Demi Lovato der spillede Dani og siden har opnået succes som sangerinde roser nu Naya Rivera for sin rolle som Santana. ”Hvil i fred Naya Rivera,” skrev hun på Instagram. ”Jeg vil altid værdsætte min mulighed for at spille din kæreste i Glee. Din rolle var banebrydende for massevis af queer piger i skabet (som mig på det tidspunkt) og åbne queer piger, og din ambition og udmærkelser var inspirerende for latina-kvinder over hele verden. Mit hjerte føler for dine nærmeste i denne tid.”

Den 33-årige Naya Rivera var gift med skuespilleren Ryan Dorsey og druknede under en svømmetur med sin 4-årige søn i en californisk sø med stærke understrømme. Hun brugte angiveligt sine sidste kræfter på at redde sin søn ombord på en båd før hun selv forsvandt i søens dybder. Hendes lig blev fundet 6 dage senere.

Heather Morris og Naya Rivera som Brittany og Santana i Glee.
Nayas eftermæle
Glee-seriens tre producere, deriblandt den efterhånden velrenommerede Ryan Murphy der har bragt mange flere LGTB-roller på tv-skærmene siden Glee, skrev på Twitter at de har oprettet en fond der skal sikre sønnens college-uddannelse og roste samtidig Naya Rivera for de talenter hun udfoldede i Glee: ”Hendes største Glee-eftermæle er nok den humor og menneskelighed hun bragte til Santanas forhold med sin bedste veninde og kommende kæreste/kone Brittany.”

”Det var en af de første gange et åbent lesbisk gymnasieforhold blev vist på tv og Naya forstod hvad ”Brittana” betød for de mange unge kvinder der så dem selv repræsenteret på tv for første gang,” fortsatte de tre producere. ”Naya sikrede altid at Santanas kærlighed til Brittany blev udtrykt med værdighed, styrke og rene intentioner. Naya blev altid rørt over de piger som fortalte hende hvor meget Santana og Brittanys kærlighed påvirkede dem.”

Du kan se Naya Rivera som Santana udtrykke sin kærlighed til Brittany på rørende vis med den smukke sang Songbird i et klip fra Glee på Youtube lige her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar